Vastgoedprijzen

Zoals in alle landen worden de vastgoedprijzen in Italië bepaald door de ligging. Ja, alles draait om de ligging! Een goede ligging trekt kopers aan, en kopers vergroten de vraag naar panden. Anderzijds kan een ligging die minder in trek is, waar je woningen aan lagere prijzen vindt, een buitenkans zijn voor sommige kopers. Lees hier meer over de prijzen van vastgoed in Italië.


Sicilië, Giardini Naxos
Sicilië, Giardini Naxos

De elementen waarmee je rekening houdt bij het zoeken van een (tweede) woning in Italië, zijn dezelfde elementen die de prijs van vastgoed in Italië bepalen. Enkele voorbeelden zijn infrastructuur, klimaat, diensten, bevolkingsdichtheid, seismische activiteit, interessante toeristische plaatsen in de buurt, verhuurmogelijkheden en panoramisch zicht. Al deze elementen beïnvloeden de prijzen van de huizen in een bepaald gebied.

De huidige, gemiddelde marktprijs voor elke regio kan je op weg helpen om je budget te bepalen, maar ook om te bepalen welke regio het beste voor je is. Italië is een zeer groot land, met 20 onderling verschillende regio’s en 109 provincies. Hieronder vind je een grafiek met de gemiddelde kosten per vierkante meter voor een woning in de verschillende regio’s.

bron: immobiliare.it

In de bergachtige regio’s Trentino-Zuid-Tirol, het Aostadal en Ligurië vind je de hoogste vastgoedprijzen. Er zijn verschillende elementen die bijdragen aan de hoge kosten voor huisvesting in deze regio's, zoals het soort constructie en de kenmerken van het grondgebied. Deze elementen kunnen de constructiekosten en dus de bouwlasten opdrijven. Opmerkelijk is dat deze regio’s zich allemaal in de zones 3 en 4 voor seismische activiteit bevinden, streken die beschouwd worden als “veilige zones”.

Woningen in Rome
Woningen in Rome
De gemiddelde prijs in de regio Lazio is natuurlijk hoog omdat Rome, de hoofdstad van Italië, in deze regio ligt. De meeste woningen in de stad kosten meer dan 4.000,00 euro per vierkante meter, wat de prijs van de hele regio beïnvloedt. Onnodig te zeggen dat de prijzen van woningen ver weg van de stad duidelijk onder het gemiddelde liggen. 
Toscane heeft veel culturele en toeristische bezienswaardigheden en je vindt er heerlijk eten en uit onder het gemiddelde. 
Lombardije, Emilia-Romagna en Veneto zijn regio’s met een bloeiende economie en veel inwoners. Hier vind je vooral betaalbare woonhuizen. 

gemiddelde woningprijzen in Italie
Evolutie gemiddelde prijs
(in euro/m2) 2014-2023
In de regio’s Friuli-Venezia Giulia, Basilicata, Piemonte, Abruzzo, Apulië, Sicilië, Umbrië, Molise en Calabrië vind je de meest betaalbare huizen. Meer dan 50% van de gemeenten van deze regio's liggen echter in zone 1 of zone 2 wat seismisch risico betreft, met uitzondering van Piemonte en Apulië. In de allergoedkoopste regio’s is het grootste deel van het gebied zone 1 of 2 (100% van Calabrië en 93% van Molise). Naast het grote risico op aardbevingen hebben deze regio's al jaren te kampen met constante migratie van hun bevolking door de beperkte economische mogelijkheden. Je hebt vast al de initiatieven van “huizen te koop aan 1 euro” gezien. Die vind je in deze regio’s.

De regio’s met een klein aardbevingsrisico en redelijke prijzen zijn Apulië en Piemonte. Apulië heeft met zijn mediterraan klimaat een extra troef en trekt hierdoor de meeste kopers van een tweede woning. 

Italy House Hunting heeft toegang tot databases met de gemiddelde prijzen voor elke provincie en elke gemeente. Neem contact op met ons voor meer gedetailleerde informatie. 

Hier kun je meer lezen over ⇨ aardbevingsrisico in Italië ⇦.