Sicilië in Italië

Sicilië - Sicilia

Geografie en klimaat
Sicilië is het grootste eiland van de Middellandse zee en is uniek. De regio is 25.709 km² groot en daarmee het grootste eiland van de Middellandse zee. Het eiland is 230 km lang en 170 km breed met een kustlijn van zowaar 1000 km. De hoofdstad van het eiland is tevens de grootste en dichtstbevolkte stad van de regio, Palermo, met ongeveer 660.000 inwoners. In de regio wordt naast Italiaans ook Siciliaans gesproken. Siciliaans wordt als een afzonderlijke taal beschouwd.
Er zijn negen provincies: Agrigento (AG), Caltanisetta (CL), Catania (CT), Enna (EN), Messina (ME), Palermo (PA), Ragusa (RG), Syracuse (SR) en Trapani (TP).
De Etna in Catania en de Stromboli op de Eolische Eilanden, worden beschouwd als de meest actieve vulkanen van Europa.
Etna
Etna
De Etna is tevens de hoogste berg (3.330m) van het eiland. De vulkaan is ongeveer 1.570 km² groot met een diameter van 45 km en ligt in de provincie Catania.
Luchthavens: Catania, Palermo, Trapani en Comiso.
Sicilië is een smeltkroes van culturen. Het eiland werd in de loop der tijden veroverd door de Grieken, Romeinen, Arabieren, Normandiërs en Spanjaarden.

Op Sicilië heerst een Middellands Zeeklimaat met warme zomers en zachte winters, het is dan ook een topbestemming voor de Italianen want het is er tot laat in het jaar heerlijk warm. In Sicilië geldt een aardbevingsrisico voor het hele eiland.

Eten en drinken
De Siciliaanse keuken heeft duidelijke invloeden van de Spaanse, Griekse, Franse maar vooral van de Arabische keuken. De lekkerste gerechten zijn Pasta con le Sarde (pasta met sardienen) en Sarde a Beccafico, sardienen gevuld met rozijn en pijnboompitten. Zwaardvis en tonijn zijn zeer populair op het eiland. Arancini, sinaasappeltjes, zijn een soort snelle hap, kroketjes van rijst gevuld met vleesragout. 
Cannoli Siciliani
Gevulde Cannoli
De regio is ook gekend voor zeer lekker Siciliaans fruit zoals bloedsinaasappels, citroenen en cactusvijgen. De beroemde met ricotta gevulde Cannoli en de Brioche con Granita, granita of vers ijs op een zoet broodje, zijn maar enkele voorbeelden van Siciliaanse lekkernijen.
Een gekende, lekkere, lichte, zoete wijn is de Marsala. Een andere gekende Siciliaanse rode wijn is de Nero d’Avola.

Economie en gezondheidszorg
Sicilië is economisch gezien een van de zwakkere Italiaanse regio’s.
vissersboten in de haven van Catania
vissersboten in de haven van Catania

De economie is er vooral gebaseerd op visserij, landbouw en toerisme. Siciliaanse wijn, citrusvruchten en vooral vis (tonijn en zwaardvis) zijn belangrijke exportproducten.
In de steden Palermo, Messina en Catania vind je de meeste industrie en bedrijven in de dienstverlenende sector. Verder is toerisme een zeer belangrijke bron van inkomsten. Sicilië is een van de zwakkere regio’s van Italië. De werkloosheid, vooral bij jongeren en vrouwen, is er zeer hoog.

Het eiland staat op de 9de plaats voor wat betreft de criminaliteitsindex, met 3.392 aangiften van misdrijven per 100.000 inwoners, terwijl het nationaal gemiddelde 3.816 is. Wat betreft het aantal diefstallen en diefstallen in woningen bedroeg het aantal aangiften in de regio vorig jaar 1.629 per 100.000 inwoners, terwijl dat cijfer voor heel Italië 2.051 is.

De gezondheidsdienst op het eiland Sicilië is opgedeeld in 9 grote gebieden die samenvallen met elk van de negen provincies.
Er zijn 54 openbare ziekenhuizen in de regio, waarvan 3 universitaire ziekenhuizen. Dit is de link naar de website van de regionale gezondheidsdienst van Sicilië, Costruire Salute.

Vakantiehuizen
De vele badsteden van het eiland zijn aantrekkelijk voor tweede verblijven. De prijzen zijn er lager dan op het Italiaanse vasteland, en buiten de toeristische trekpleisters zijn de vastgoedprijzen laag.

Mooiste stadjes en dorpen
Sicilië heeft momenteel 24 Borghi più belli d’Italia. De bekendste zijn Erice en Salemi in de provincie Trapani, Ferla, Buccheri en Palazzolo Acreide in de provincie Siracusa, en Monterosso Almo in de provincie di Ragusa. 
Cefalù
Cefalù
Niets is mooier dan te reizen tussen deze dorpen en stadjes, en die zijn er dus in overvloed op het eiland. In de provincie Palermo vind je Cefalù, Gangi, Geraci Siculo en Petralia Soprana, en in de provincie Enna heb je Agira, Sperlinga, Calascibetta en Troina. In Messina: Castelmola, Castroreale, Montalbano Elicona, Novara di Sicilia, San Marco d’Alunzio en Savoca. In Agrigento heb je Sambuca di Sicilia, in Caltanissetta Sutera en in Catania Castiglione di Sicilia en Militello in Val di Catania.
In de gids “Bandieri Arancioni” van Touring Club Italiano vind je ook nog Petralia Sottana in de provincie Palermo.