Onze diensten

Een huis kopen in Italië kost tijd en vereist vaardigheden. Je krijgt te maken met makelaars die ervaren zijn in het aanbieden van onroerend goed. Laat je daarom begeleiden door een makelaar die je zelf kiest, die jouw belangen behartigt en jouw taal spreekt. Dit zal je onderhandelingspositie veel sterker maken. Vertrouw op Italy House Hunting. Wij zorgen ervoor dat de aankoop van jouw huis in Italië vlot verloopt.


Dit is hoe het aankoopproces verloopt in Italië en wat Italy House Hunting doet als jouw makelaar.

⦁ stap 1. Het budget bepalen

Reken bij het opmaken van het beschikbare budget met (a) de kostprijs, met inbegrip van eventuale renovatiewerken, (b) extra kosten, de extra kosten bij de aankoop van een huis of woning in Italië, namelijk makelaarskosten, het honorarium van de notaris en de taksen en registratierechten. 
Om onaangename verrassingen te vermijden reken je best met een gemiddelde extra kost van 10% bovenop de aankoopprijs. (Meestal is dit tussen 8 en 9 procent.) Voor nieuwbouw kan dit oplopen tot 16% (10% BTW en 5-6% notaris, makelaar en aktekosten). Indien je van plan bent om je vaste verblijfplaats te vestigen in het huis dat je gaat kopen, zullen de extra kosten lager zijn, dankzij lagere percentages voor registratierechten of BTW.
We beschikken over statistische gegevens en gemiddelde prijzen per per m2 en per regio, provincie en gemeente, die je helpen om je budget te bepalen en de regio waar je een huis wil gaan kopen.

⦁ stap 2. Selectie van panden

De selectie van mogelijk interessante huizen die te koop zijn, het verzamelen van ontbrekende informatie, voorbereiding en planning van de afspraken en de bezichtigingen.

⦁ stap 3. Bezichtigingen

Na het uitzoeken van mogelijk geschikte woningen of huizen worden 1 of 2 dagen bezoeken ingepland. Na elke bezichtiging evalueren we samen met jou de voor- en nadelen: de eigenschappen van de woning, de prijs-kwaliteit verhouding, en de eventuele interesse in elk pand. Indien gewenst kun je door ons op de luchthaven opgehaald worden. De bezichtigingen kunnen ook georganiseerd worden tijdens je vakantie in Italië.

⦁ stap 4. Onderhandelingsfase

Indien één van de bezochte huizen aan je vereisten voldoet, kun je beslissen om een onderhandeling met de verkoper aan te gaan. Eerst doen wij een grondige controle van de documenten mbt. het huis (kadaster). Daarna geven we in opdracht van de koper een bindend bod af, met inbegrip van een afspraak tot betaling van één of meerdere voorschotten als waarborg.

⦁ stap 5. Contractuele fase

Indien de onderhandeling tot een goed einde komt, begint de contractuele fase. De verkoper legt de wettelijk benodigde documenten aan de notaris voor. Het kan gemiddeld tot 2 maanden duren voor het definitieve contract bij de notaris wordt ondertekend, maar indien de documenten onmiddellijk beschikbaar zijn, dan kan dit al na enkele weken. Indien je de Italiaanse taal niet spreekt of begrijpt, moet rekening gehouden worden met extra kosten (vertalingen en getuigen) voor rekening van de koper.

Makelaarskosten.
Wij rekenen commissie aan voor de bemiddeling in het verkoopproces. Deze bedraagt 3% op de koopsom (+ BTW, momenteel 22%), met een minimum van 3.300,00 euro. Dit is een in Italië alom gehanteerd commissiepercentage.

N.B. In Italië voorziet de wet dat de makelaar, die het eerste contact tot stand brengt tussen koper en verkoper, recht heeft op commissie. Het is dus van het allergrootste belang dat wij voor de koper het contact leggen met de verkopende makelaar. Je betaalt dan als koper makelaarscommissie aan Italy House Hunting en niet aan de makelaar die het goed te koop aanbiedt. Deze laatste wordt dan door de verkoper betaald, aangezien er in Italië zowel door de koper al de verkoper makelaarscommissie verschuldigd is.

Dit is het overzicht van onze dienstverlening:
- bepalen van het budget
- selectie van mogelijk interessante huizen
- bezichtiging van de woningen
- onderzoek van de kadasterdocumenten en het hypotheekregister
- schriftelijke onderhandelingen en contract opmaak
- aanvraag Italiaanse fiscale code
- hypotheekadvies
- contact met vertaler en notaris
- aanwezigheid en bijstand bij het definitieve koopcontract bij de notaris
- assistentie bij aanvraag verblijfsvergunning en vaste verblijfplaats (optioneel)
- overdracht van energiecontracten
- opmaak gemeentelijke verklaring voor eigendoms- en huisvuilbelasting