Aardbevingsrisico

Italië is een land waar aardbevingen kunnen voorkomen, met risico op slachtoffers en ernstige schade aan gebouwen. Lees hier meer over aardbevingsrisico in Italië.


Classificatie van seismische gebieden
Eén van de zaken waar je moet op letten als je een huis wilt kopen in Italië, is het aardbevingsrisico. Elke Italiaanse gemeente is geklasseerd in één van 4 risicozones.
⦁ Zone 1 (paarse kleuren op de kaart) is de gevaarlijkste zone waar zware aardbevingen voorkomen, met kans op zware schade en mogelijk verwoestende gevolgen voor gebouwen
⦁ Zone 2 (rood, oranje en geel op de kaart) zijn gemeenten die kunnen getroffen worden door middelzware aardbevingen met mogelijke schade aan gebouwen
⦁ Zone 3 (groen en blauw op de kaart) is een gebied met kans op lichte aardbevingen, en
⦁ Zone 4 (grijs op de kaart) wordt als veilig beschouwd met een minimale kans op schade door aardbevingen. 
(bron: Italiaanse Civiele Bescherming)
De enige regio is Italië waar er geen kans op aardbevingen is, is Sardinië.


Vastgoedprijzen worden beïnvloed door de aardbevingszone waarin de woning zich bevindt. Controleer dus altijd in welke zone de gemeente ligt. Het gebeurt soms dat adverteerders opzettelijk een woning in een naburige gemeente publiceren omdat die in een veiligere aardbevingszone ligt. 

Woonverzekering
Hou er rekening mee dat een verzekering tegen schade door aardbevingen voor je woning zeer duur zal zijn als je woning in zone 1 ligt, tenzij je kunt aantonen dat het huis gebouwd of gerenoveerd is volgens de meest recente anti-seismische richtlijnen.

Bouwvoorschriften
Als je je huis renoveert kun je er zelf voor kiezen om anti-seismische ingrepen te doen. Dit is in de meeste gevallen dus niet verplicht. De overheid moedigt deze anti-seismische verbeteringen aan door een belasting bonus (sisma-bonus) aan te bieden. Alleen in de volgende gevallen zijn seismische beoordelingen en verbeteringen verplicht:
  • eventuele toevoegingen aan het bestaande gebouw, zowel naar buiten of naar boven toe;
  • verandering van de bestemming van het gebouw, waardoor de funderingen van het gebouw extra belast worden;
  • structurele veranderingen, die het bestaande geraamte van het gebouw wijzigen.
Als eigenaar of koper heb je ongetwijfeld mogelijkheden om de seismische kenmerken van je huis aan te passen of te verbeteren. Doe hiervoor beroep op een bekwame technicus, die op basis van onderzoeken en laboratoriumtests de beste aanpassingen kan voorstellen voor jouw eigendom.

Als je meer informatie wil over de aardbeving geschiedenis van Italië dan kun je deze lijst met aardbevingen op Wikipedia raadplegen.