Evolutie van de immobiliënprijzen in Italië na een jaar van Covid-19

Na een jaar Covid-19 lijkt het erop dat de tendens in de prijzen van onroerend goed in Italië geen wezenlijke veranderingen hebben ondergaan. De trends van december 2019 werden bevestigd. De prijzen stijgen in de meest toeristische en dus de duurste regio's van Italië.

In december 2019 bleek dat de bodemprijs was bereikt in Sardinië, Ligurië en Toscane. In 2020 werd de trend bevestigd en na vele jaren van prijsdalingen vertonen de regio's aan de Tyrreense Zee nu duidelijke prijsstijgingen: Sardinië +8,28%, Toscane +3,99%, Campanië +3,05% en Ligurië +0,88 %. Ook in Lazio, Emilia-Romagna, Lombardije en Veneto, de regio's die in 2020 het meest te kampen hadden met de verspreiding van Covid-19, zijn er prijsstijgingen te zien.

Immobilienprijzen Italie 2021


In alle andere Italiaanse regio's bleven de prijzen dalen. De grootste prijsdalingen waren in Sicilië -5,49%, Abruzzo -3,88% en Piemonte -3,64%. (bron: www.immobiliare.it)

Covid-19 deed de vraag naar vastgoed op het platteland enorm toenemen bij Italiaanse kopers en de vraag uit het buitenland lijkt vrij gestaag te groeien. Voorlopig worden de transacties van buitenlandse kopers vertraagd door voortdurend terugkerende reisbeperkingen. Zodra de reisbeperkingen zullen worden opgeheven, wordt verwacht dat de markt activiteit die tijdelijk op hold werd gezet sterk zal versnellen. Het is waarschijnlijk dat een stijging van de vraag en van het aantal transacties de Italiaanse vastgoedmarkt in 2021 verder zal aanwakkeren.